úterý 23. prosince 2008

Chemická evoluce

Začalo to tím, že se ve vesmíru volně pohybovali vodíci a bylo jim smutno samotným. Jednou se takhle dva vodíci potkali a začali se kočkovat, až se chytli za volné elektrony, díky čemuž snížili svoji energetickou náročnost za vyzáření přebytečné energie a udělali molekulu H2. Tehdy ovšem ještě nevěděli, že tím vynalezli chemii. Jen jim bylo spolu veselo.
Nicméně po nějaké době se začali nudit. Stopli si gravitaci, která je odvezla k nejbližšímu vodíkovému mračnu. Tam už bylo docela narváno a byla tam velká legrace. Dokonce se tam dozvěděli, že uvnitř mračna je velká zábava, protože se tam větší skupina společenských a zvrhlých vodíků snaží nacpat do co nejmenšího prostoru. Byla to taková pařba, že se jim dokonce povedlo zažehnout termonukleární reakci a vyrobit slunce a planety.
Nemusíme dodávat, že si naši vodíci našli jinou zábavu. Vyhlédli si osamocený kyslík a začali ho šikanovat, ale ten se nedal. Bránil se svými elektrony tak dlouho, až se najednou všichni přitáhli a bác ho, stala se z nich voda, H2O, která si začala plavat v oceánu na Zemi. Nakonec se s kyslíkem skamarádili a hodně se bavili. S několika dalšíma vodama například vyráběli led nebo páru. Užili si tím dost srandy.
Když už to vypadalo, že se začnou všichni nudit, všimli si, že se oceánem potulujou uhlíci a nemají co dělat. Hned se s nimi začali kamarádit, potřásli si navzájem elektrony (ruce neměli) a najednou co se nestalo. Metan, kyslík a kysličník uhličitý. CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O. Teď je to začalo pořádně bavit. Zjistili, že když se k nim přidá víc uhlíků, můžou dělat vláček tím, že se uhlíci chytnou za sebe a ostatní kyslíci a vodíci si nastoupí kolem nich. Za chvíli se už všichni bavili tím, že dělali vláčky, benzenová jádra a vůbec blbli.
Podařilo se jim vyprovokovat k zábavě i ostatní prvky, takže za chvíli se ve vodě pohybovalo plno různě dlouhých vláčků, kyselin nasycených i nenasycených, peptidů a dalších blbostí. Vždycky, když potřebovali nějakou energii pro uvolnění elektronových vazeb, vyplavali k hladině, kde bylo teplo a o nějakou energii nebyla nouze. Všichni se tím dobře bavili. Rozkládali vazby, když potřebovali energii, nebo naopak energii nabírali u hladiny, když ji potřebovali do vazeb a za chvíli nebyl v oceánu skoro nikdo, kdo by se tím nebavil.
misstriss | 15.05.2007, 11:07:00

Komentáře (7)

Tip: Číslo ve hranatých závorkách vytvoří odkaz na jiný komentář
avatar
1 Dobrý...
jirka | Mail | 10.07.2007, 22:33:01
...doporučuju přečíst Kosmické grotesky Itala Calvina. (a vůbec všechno od Itala Calvina, i to, co jsem sám přečíst nestihl) Chemii ve svém repertoáru už jsem dávno oželel, ale neteř poctivě studuje na VŠCHT.
avatar
2 I když...
jirka | Mail | 10.07.2007, 22:35:00
...teď mne napadlo, že ta chemie možná byla vynalezena už když vznikly ty samotné dva vodíky. Jsou-li to skutečně chemické prvky.
avatar
3 Laškující vodíci...
dan | Mail | 19.07.2007, 23:42:24
...mě opravdu pobavili, podobným způsobem vykládal náš profesor na SPŠCh. :o)
avatar
4 :o)
Tomáš | Mail | 16.08.2007, 10:03:02
Tak to je bozi :)dik za usmev:)
avatar
5
candycane | WWW | 16.08.2007, 12:17:57
já bych řekla, že chemii nevynalezli dva vodíci. ty prostě byli, laškovali a nepotřebovali nic vynalejzat, protoze jim to stačilo. chemii vynalezli prudiči, co se zrovna neměli v čem štourat a přišlo jim zábavný znepříjemňovat život dětěm ve školách... :oP
avatar
6
petra | Mail | 06.01.2008, 10:17:53
Ve středu dělám zkoušku z molekulární biologie. Myslím,že až jim tohle odpřednáším,budu mít zkoušku v kapse a profesor se velmi pobaví :o)
avatar
7
misstriss 07.01.2008, 10:07:05
2 petra: Držím palce u zkoušky:) Také jsem u jedné ze zkoušek využila své laškovné teorie a jelikož vyučující byl posloucháním stále stejných věcí znaven, pomohlo to:)

Žádné komentáře:

Okomentovat