středa 24. prosince 2008

Máme doma skřítky

Pomůžete mi vyřešit záhadu?
Záchranář je velmi veselý mladý muž. Smysl pro humor je jedna z věcí, díky kterým jsem si ho oblíbila natolik, že v jeho společnosti setrvávám déle, než je můj obvyklý průměr. A to i přesto, že vděčným objektem jeho vybroušených vtípků jsem já. (Nebo možná právě proto?) Některé průpovídky na mou adresu se už opakovaly tolikrát, že se staly součástí naší rodinné tradice a domácího kulturního bohatství. Na horních příčkách top ten popichování by se jistě umístila variace na téma: „Má přítelkyně neuklízí.“

„Neuklízíš, nežehlíš, nevaříš... Co já s tebou budu dělat? Záruční lhůta prošlá, reklamace se nepřijímají, maminka už tě zpátky nechce a tatínek už vůbec ne. Prý co sis uhnal, to máš.“ slyšela jsem (opět) nedávno. Toto tvrzení mě přimělo k velmi intenzivnímu zamyšlení.

Jeden ze základních zákonů společného soužití praví, že muži mají vždycky pravdu. Tvrzení tedy musí být každopádně pravdivé.

V tom případě se ale v našem bytě odehrává velké množství nevysvětlitelných, znepokojivých a velmi tajemných jevů.

Tak třeba prádlo.
Navzdory své neživé podstatě se vydává dobrovolně na okružní jízdu koš na prádlo-pračka-sušička-žehlící prkno-skříň. Popis jednotlivých stádií okruhu jsem odhadla díky nepravidelnému potkávání prádla nacházejícího se právě v některé z fází.

Je možné, že Záchranář by s výsledkem mého pozorování nesouhlasil. Jako exaktní typ by se pravděpodobně spíše přiklonil k hypotéze, že špinavé prádlo sublimuje, pomocí vzdušných proudů se dostane škvírou do skříně a tam díky vyššímu tlaku desublimuje – velmi záhadně – do vyžehlené a voňavé podoby. Špína z prádla cestou díky vyšší hustotě klesá k zemi a usazuje se v okolí ve formě prachu. Nemusím být promovaným fyzikem, abych odhalila, že tato hypotéza má trhliny. Jedna z trhlin je očividná – jak se k prádlu dostane aviváž? Jsem si jistá, že je aviváž bezpečně zavřená ve skříni v koupelně. Po měsíci pozorování a měření objemu jsem odhalila tajemné zjištění, že aviváž ubývá. Další otázka je tedy nasnadě. Kdo jí pomáhá z lahve ven?
Ač nejsem příznivcem žádných magických hnutí, zdá se, že všechny důkazy směřují k šokujícímu odhalení – ať už prádlo cestuje z koše do skříně přímo nebo oklikou, bez pomoci živé entity se zdá se neobejde.

Kdo za tím tedy stojí?
Růžového jednorožce jsem po chvíli přemýšlení vyloučila, i když představa, jak rohem a kopýtky skládá moje tanga byla docela zábavná. Do koupelny by se ale nevešel.

Ještěři z vesmíru by se do koupelny možná vešli, informace o jejich velikosti jsem nikde nenašla, na druhou stranu jejich hlavní specializace je vkládání čipů pod kůži 98procent lidí, což jim bude hádám eště nějaký ten pátek trvat. No a hlavně – jak napovídá jejich označení – jsou ve vesmíru. O mé koupelně coby místě pobytu se nikde nemluví.

Poltergeisti jsou známí tím, že spíš dělají bordel. Píše se o nich hodně, ale že by žehlili jsem neslyšela. Myslím, že je můžu klidně vyloučit.

Kdo je tedy známý tím, že uklízí? Vzpomněla jsem si na film Ať žijí duchové a konečně se mi rozsvítilo. Máme doma trpaslíky!

Existence skřítků v bytě vysvětlila i další záhadné jevy, ke kterým v naší domácnosti dochází. Namátkou vyberu mizení prachu, vysávání koberců, vytírání podlah, úklid kuchyně, odchod nádobí do myčky a následně do skříněk, mytí linky, mytí koupelny a toalet... Zdá se, že jsou nesmírně vynalézaví a přičinliví. Není tedy divu, že si někdy musí vzít volno. Tyhle krátké dovolené jim toleruji – navíc jsou velmi ohleduplní. Aby mě ušetřili života v nepořádku způsobeném jejich nepřítomností, vybírají si dovolenou v době, kdy jsem pryč i já. Jak říkám, ohleduplnost je další z jejich nesporných kvalit.

Byla by ovšem chyba si celou tu záležitost s uklízením idealizovat. Každá mince má dvě strany a ne všechno se dá vysvětlit pomocí roztomilých trpaslíků.
Otázka číslo dvě zní: „Kdo ten nepořádek vytváří?“
Záchranář to vidí jasně: „Jedinej, kdo tady dělá nepořádek, jsi ty.“
Dobře tedy, existence mých poházených věcí a rozházených šminek v koupelně je vysvětlena (ještě že máme ty skřítky, málokdy nechají mé věci neuklizené více než osm hodin). Znamená to ale konec záhady? Abych vám mohla podat zprávu, vydala jsem se dnes po návratu domů na namátkový průzkum. A odhalila jsem velmi zajímavé a tajemné věci.

Tak tedy:
- Jedny trenky pohozené na zemi v rohu ložnice, jeden metr od nich dvě trička, v povzdálí kalhoty. Ani jedna z těchto věcí nebyla moje.
- Dvoje trenky na zemi u sprchy spolu s jednou ponožkou a viditelně použitým tričkem. Doba jejich setrvání v této destinaci odhadem určena na 2 až tři dny
- Další trenky na zemi v pracovně. U nich další tričko. Velmi záhadné.
- Prázdná láhev od koly objevená až po důkladném průzkumu – mistrně schovaná pod postelí a přikrytá ponožkou
- V pracovně na posteli několik věcí, které, jak si vzpomínám, byly zakoupeny v Thajsku. Poté, co skřítci vybalili kufr, nechali v něm několik věcí a požádali majitele kufru, jestli by byl schopen ony tři nové kusy oblečení přemístit do skříně bez jejich pomoci. Slíbil, že ano. To byl leden. Záhy po slibu majitel kufru začal aplikovat přístup: „Kufr? Já neznat, já nevidět, já tady vůbec nebýt.“ V dubnu skřítci psychicky nevydrželi a přemístili věci z kufru na postel. A pokud se nerozpadly na prach, žijí tam šťastně až dodnes.
Jak se zdá, skřítci nejsou jediní, kdo s námi spokojeně žije. Vše nasvědčuje tomu, že s námi domácnost sdílejí i záhadní antiskřítci. Popřípadě jediný antiskřítek, který je ale výjimečně výkonný. Jeho původ se mi zatím nepovedlo blíže určit. Jediné, co vím, je, že má docela velkou spotřebu trenek.

P.S. Krom toho, že jsou trpaslíci (ti hodní), velmi vynalézaví, přičinliví a ohleduplní, odhalili i způsob cestování do hypotetických vesmírů. Pozornému čtenáři jistě neunikla možnost, že existence antiskřítků/antiskřítka je už přece jen trochu kostrbatým vysvětlením popsaných jevů. Mnohem jednodušší vysvětlení je, že záhadné trenky ve skutečnosti vůbec neexistují. Ovšem v nějaké formě by existovat měly – jinak bych je přece neviděla. Zřejmě existují pouze hypoteticky. Jak se zdá, zatímco já hypotetické věci vidím zcela jasně, Záchranář tuto schopnost nemá.
To mě ovšem nemusí nikterak znepokojovat.
Čas od času skřítci díky vzrůstající emoční nestabilitě vyrazí na cestu do hypotetických vesmírů a veškerý hypotetický nepořádek uklidí/vyperou/popřípadě vyhodí.
Jako třeba dnes.
A všichni můžeme zase klidně spát.
misstriss | 19.05.2008, 16:29:00

Komentáře (42)


1 pěkné
Tomáš | Mail | WWW | 19.05.2008, 16:54:37
Moc pěkný článek alespoň z pohledu jednoho antiskřítka i když se občas snaží uklízet :-)
avatar
2
misstriss | 19.05.2008, 16:59:41
To ti chválím - tu občasnou snahu - není nad trénink od raného věku:)
avatar
3
Lorrain | Mail | WWW | 19.05.2008, 17:15:57
Bych prosila nějakýho skřítka nasměrovat směrem k nám.A čím víc, tím líp.-)))
avatar
4 Lorrain,
misstriss19.05.2008, 17:25:41
Už jsem uvažovala o odchytu a následném rozvozu skřítků do ostatních domácností, ale ty malý mrchy vždycky zdrhnou do hypotetickýho vesmíru:D

5
jayee | WWW | 19.05.2008, 18:11:45
U mě by ty potvory dlouho nevydržely, páč by to pro ně byl takovej menší gulag :)
avatar
6 Jayee,
misstriss | WWW | 19.05.2008, 18:18:26
Takže prádlo si pereš a žehlíš sám?

7
jayee | WWW | 19.05.2008, 18:49:02
Prosim? To se s nim dělá? :D
avatar
8
emef | WWW | 19.05.2008, 19:43:46
Tanga se dají skládat? Já myslel, že spodní prádlo tohoto typu se věší na kliky dveří, popř. zmuchlané ukládá do kapes pánských sak..
Nebo se ty šňůrky ještě dají namotat na nějakou špulku.. :-)
Tkaničky od bot taky přece nikdo neskládá.. ;-)
avatar
9 Jayee,
misstriss | 19.05.2008, 20:07:55
Buď musíš připustit existenci maminky nebo paranolmálních jevů. Jinak to nevidím:)
avatar
10 Emef,
misstriss | 19.05.2008, 20:13:35
Množství mého spodního prádla výrazně převyšuje množství dostupných klik a pánských sak, o špulkách nemluvě. Navíc mám podezření, že hledat další nové kapsy pánských sak by se nesetkalo doma s pochopením. Nezbývá než zbylé prádlo uložit do fochu ve skříni. Experimentálně bylo zjištěno, že složeného a urovnaného se ho tam vejde víc:) (Říkají trpaslíci)
avatar
11
emef | WWW | 19.05.2008, 20:22:33
Možná bys měla záchranářovi navrhnout koupi většího bytu, spíš teda domu.. I když jak to tak čtu, asi by ani zámek počtem klik nestačil.. ;-)
Celá léta jsem žil asi v omylu, budu se muset zeptat skřítků u sebe, jak to dělají s mým oblečením.. I když tanga (zatím) opravdu nenosím..
avatar
12 Emef
misstriss | 19.05.2008, 20:30:21
Myslím že návrh na nákup většího množství pánských sak by byl průchodnější. Ale takové množství by se zase nevešlo do skříně. To si člověk nevybere:) (A opravdu nechci zjišťovat, co jsou to špulky. Zní to podobně jako vyšívání. Hrůzostrašně:)
avatar
13
vlada | WWW | 19.05.2008, 22:22:39
Vznik nepořádku je pouze důsledkem entropie. Podle zákona o zvyšování entropie má veškerá hmota/energie tendenci vyplnit veškerý dostupný prostor. To také vysvětluje proč se ztrácejí ponožky, tužky a klíče.
avatar
14 Vlada
Misstriss19.05.2008, 22:34:11
To ale nevysvětluje, proč mají tendence vyplnit veškerý dostupný prostor v mnohem větší míře trenky než tanga:)
avatar
15
Eliza | Mail | WWW | 20.05.2008, 00:34:15
Tak toto stadium u nás už má své období za sebou. Mně nejde zase na rozum mizení vždy jediné ponožky z páru, a ta se už nikdy nehodlá objevit. Na to jsou ti naši prevíti vyškolení. Jestli nosí čepičky skřítků se mi zatím nepodařilo vypozorovat, možná používají místo čepiček ty naše ponožky.
avatar
16 Eli,
Misstriss20.05.2008, 00:44:07
mizení ponožek je rozšířený jev, fyzikálně je vysvětlen tady [13] :)), mně se ale víc líbí představa skřítků s ponožkami na hlavách podle poslední módy. Moji skřítci zřejmě módu pravidelně obměňují, protože pokaždé, když se snažím rozstřídit ponožky do párů, jsou sice všechny černé, ale každá je jiná.

17
Dewberry | WWW | 20.05.2008, 13:44:14
:))))

pobavilo, moc.

já mám zas tady v Římě na tapetách zlé medvídky, které způsobují ztrátu všelijakých předmětů.
skřítky nemám, peru si sama ;)
avatar
18
vlada | WWW | 20.05.2008, 14:47:06
to 14: Trenýrky, jsou hmotnější objekt a neuprchnou do takové vzdálenosti, jako mnohem lehčí tanga které utečou mnohem dál. Dokonce jsem několikrát viděl opuštěná tanga v blízkém lesoparku, ale trenýrky ani jedny.
avatar
19
Looney | WWW | 20.05.2008, 15:11:02
Mě ta skřítková teorie trochu připomíná povídku od Terryho Pratchetta. Já myslím, že ten by ti pomohl záhadu rozlousknout. Teda kdybys bydlela na Zeměploše.
avatar
20 Věren moudrým myšlenkám
buteo | WWW | 20.05.2008, 23:23:21
paní Květy Fialové, pro řešení těchto záhad, jsem se opakovaně vypravoval za polární kruh do Norska /2001,2/, kde jsem se důvěrně seznámil s Trolly a jednoho přemluvil a teď bydlí zde se mnou. Teď už já nemám problémy. To všechno můj Trollík. Ponožky mám vždy v páru, no, chyba malinká tu je. Trollík je barvoslepý a tak mám sice ponožky v páru, ale různé barvy. Taky vyřešil. Kupuji pouze černé.
avatar
21 Vlada
Misstriss | 20.05.2008, 23:54:08
[18] Koneně chápu, jak se kdysi dostala má oblíbená tanga z mé skříně do šuplíku expřítele, nechtěl mi to tehdy vysvětlit. Tak tahle to bylo:)
avatar
22 Moji milí
Misstriss | 21.05.2008, 00:10:37
[19] Looney, mám takový dojem, že na Zeměploše by skřítci byli fialoví, uklízet by se jim moc nechtělo, zato by mizel alkohol. Jak se zdá, alkohol u nás nemizí, naopak pravidelně přibývá:)

Jinak k tomu, abychom se dostali z naší běžné reality do reality pratchettovské byla nutná jedna základní premisa, kterou pronesl milovaný - já neuklízím. Kdyby toto neřekl, zůstalo by u nudné každodenní logiky, takhle naší domácnost posunul do úplně jiných dimenzí:)

[17] Dewberry, zlé medvídky jsem zatím nezaznamenala, i když občas v noci nějaké bručení zaslechnu, tak nevím:)

[20] Buteo, jiné než černé ponožky už tady také nemáme, záhadným způsobem se ale přesto stalo, že každá je jiná - jinak velká, jinak šedá/šedočerná/černá/hodně černá, s jiným zakončením. Teprve když rezignuji na detaily a páruji je náhodně, začínám objevovat ty druhé do páru. Ale to už jsou detaily, kvůli kterým se mi nechce trolly obtěžovat:)
avatar
23
kacenice | WWW | 21.05.2008, 10:40:30
Clovece docela Ti ty skritky zavidim, u nas bydlej jenom dva antiskritci co v nestrezenych okamzicich rozbordelari cokoliv co jim prijde pod ruku potvory mrnavy... ;)
Ale mozna se u nas blyska na lepsi casy protoze behem moji sluzebky k nam asi pres ten hypotetickej vesmir zabloudili od vas, protoze pradlo co viselo na susaku se presunulo vyzehlene do skrini!
Zasla jsem;)
avatar
24 Muhehe!
@Teo | WWW | 21.05.2008, 12:24:29
Já mám jednoho skřítka v kanceláři. Jdu to hned napsat na blog... díky za námět! :-D
avatar
25
Misstriss21.05.2008, 21:06:40
[23] Kacenice, waw, já žasnu. O takových věcech se mi může jenom zdát (zatím?) :)

[24] Teo, alespoň, že ten tvůj kancelářskej skřítek nenosí trenky (ani tanga):)
avatar
26
neinire | 21.05.2008, 22:23:27
já za to prostě nemůžu.. ale ke každému druhému možná 1a půltému článku ti musím napsat že mě opravdu rozesmál:)
avatar
27
Misstriss | WWW | 22.05.2008, 13:11:06
Neinire, z toho mám radost:)

28
thoris | WWW | 25.05.2008, 19:44:31
Misstriss,tvuj clanek jsem shodou okolnosti cetla v hodne agresivnim rozpolozeni...
I ja mam doma skritky. A premnozili se mi skritkove kuchynssti, kteri systematicky vyplacavaji zakladni suroviny a neobtezuji se je napsat na nakupni papirek...

Ale hlavne jsem chtela rict, ze mi ten clanek zvednul naladu. Dekuju.
avatar
29
Lou | 26.05.2008, 14:19:05
Thoris, jójó, to jsou svině nějvětšího kalibru!
avatar
30
Hamilton | 26.05.2008, 15:47:54
Male problemy vedou k vetsim problemum a ty pak konci nevyresitelnymi problemy. Typicka ceska "hospodynka" stavkuje a neda si poradit, jak se na takove situace podivat z praveho uhle. To je "jeji" dum a nikdo (nikdo) ji nebude rikat, co v "jejim" dome delat. Ale prece si jen dovolim.... :
1. Pred tim, nez se lidi nastehuji do spolecne domacnosti, meli by se obeznamit, jakym zivotnim stylem jejich budouci partner zije. Zvyky vami popsane se nestanou pres noc, ale jsou pokracovanim neceho, co se praktikuje dlouhou dobu. Mimochodem, muz si mysli, ze volne pohozene zenske spodni pradlo je "sexy". Hmm, tady je rozdil v pohledu na veci ...
2.Najmete si pani na uklizeni domu. Par korun, ktere vas to bude stat vam muze zbavit mnoha neprijemnych problemu s vasim partnerem.
3.Prani a zehleni, se ve vyspelych splecnostech resi technologii. Dobra pracka a sucicka vam vypere a vysusi pradlo bez potreby zehleni.
avatar
31
wor | Mail | 26.05.2008, 17:49:25
Já tomu říkám práh nepořádku.
A je fajn, pokud ho mají oba partneři (spolubydlící, spolupracovníci...) podobně vysoko. Pokud ne, hrozí konflikty. Co je "v poho" pro jednoho, nad tím pořádkumilovnější trpí a zase fanatičtí uklízeči mnohdy terorizují svoje okolí.
Já třeba mám výrazně vyšší práh citlivosti na špinavé nádobí než partnerka. Ale zase jsem přeborník na vytváření úhledně složených kupiček. Mám je skoro po celé podlaze... :-)
Hezky jsi popsala, že tvůj práh citlivosti na špinavé prádlo je níž než partnerův, ale je to tak se vším? Musíš se ho zeptat, co tím neuklízením myslí. (Ale tipnu si, že tím nemyslí nic a je to jen takový obrat "uklízení neřešíme, máme jiné zájmy").
avatar
32
Ness | 26.05.2008, 19:37:54
Vzhledem k nakousnuté pratchettovské teorii bych to viděla spíš na Ordnungeista než na skřítky :-)
avatar
33 Thoris,Lou
misstriss | 27.05.2008, 19:04:16
s těmi zatím problémy nejsou, uvidíme, co přijde:)
avatar
34 Hamilton
misstriss | 27.05.2008, 19:43:25
Já jsem hospodyňka začátečník, rady nejen ráda poslouchám, ale i si o ně často sama říkám. Moje telefonické hovory typu - jak se pere a jak se co vaří jsou pověstné. Konkrétně v kuchyni pro mě bylo velkým překvapením, že kuchyňská linka slouží i k jiným věcem než že je na ní člověk vysazen partnerem v letních šatech v záchvatu vášně. Ale za ten rok praxe už jsem leccos odhalila a pochytila.
1 - Stěhovali jsme se k sobě od rodičů s nulovými zkušenostmi se spolužitím, sdělili si naše teoretické představy a teď je se střídavými úspěchy metodou pokus-omyl a odstřiháváním slepých cest převádíme do praxe. Např. strategie "Když vidím odhozené prádlo přidám svoje vlastní" je sice velmi efektní, ale ukázalo se (překvapivě), že nestačí:)
2 - jsem přesvědčena, že pokud by kauza úklid překročila hranici škádlení a vznikly nějaké větší problémy, paní na úklid si pořídíme. Zatím stále není třeba.
3 - Sušička je bezva, ale má i své hranice. Aby "žehlila" nesmí v ní být prádla moc, něco se do sušičky dávat nesmí, některé typy látek se bez žehlení neobejdou (například moje závojové vícevrstvé topy a šatičky je třeba vyžehlením natáhnout, v sušičce tak nějak "zkrepovatí"), košile je taky potřeba přežehlit, stejně tak ložní. Ale většinu obyčejných triček, kalhot a šatů žehlit nemusím, to je fakt.
avatar
35 Wor
misstriss | 27.05.2008, 19:54:54
Hezky jsi to napsal.
Práh citlivost na nepořádek máme opravdu odlišný. Já potřebuju mít vnitřní pořádek a "systém" a nevadí mi chaos na povrchu, on má rád uklizený povrch a je mu jedno, jak to vypadá ve skříních. V konkrétních věcech typu prádlo, nádobí, šminky atd. ani nevím. Záleží na náladě, rozpoložení, nic není úplně definitivní. šestkrát si poházených věcí ani nevšimnu, posedmé zakopnu o tričko a najednou si všímám velmi. Desetkrát mu nevadí otevřená skříň, pak najednou přijde domů a rozčiluje ho to. Ještě že tyhle drobnosti se dají vyřešit několikasekundovou činností a je klid.
A co myslí tím neuklízením? Myslí tím "Sluší ti to, když se rozčiluješ." :)
avatar
36 Ness,
misstriss | 27.05.2008, 19:55:25
i to je možné:D
avatar
37 MissTris
Hamilton | 28.05.2008, 06:17:15
Pred rokem, Amy Sutherland(ova) vydala knizku, zalozenou na jeji zkusenostech se cvicenim zvirat, ktere pak aplikovala ve sve domacnosti na sveho manzela, aby zmenila jeho spatne zvyky. Tvrdi, ze mela velky uspech. Knihu nazvala (preklad): "Co me Shamu naucila o Zivote, Lasce, a Manzelstvi". Ovsem, Shamu je vycvicena velryba v jednom z morskych (zoo)parku. Mozna, ze by jste se mohla od ni priucit....
http://www.nytimes.com...ref=review
avatar
38 Hamilton
Misstriss | 28.05.2008, 11:38:20
To už jsem tady řešila - jen jsem vyměnila velrybu za lachtana
V diskusi pod článkem se jasně vyjádřilo několik mužů včetně toho mého:) Velmi poučný je komentář 18 od mámy:
"Debata hezky plyne, ti potrefení jsou aktivní :), ale je zapotřebí několik řádek upřesnění.
Model lachtan, delfín etc. nelze použít takříkajíc plošně - funguje na roztržité typy, tak trochu mimoně. Hloubavý jedinec může být zahájením pozitivního podmiňování natolik zmaten, že výsledkem bude stressová reakce = útěk nebo útok!
Z vlastní zkušenosti pravím, že dozajista účinný je plán MT = maximální tolerance, s občasnými výkyvy, které udrží daný objekt ve střehu (já si ulevím a není nuda - lze použít i drobné násilí :))"

Já jen dodám, že ještě v mnoha případech pomáhá jednoduché BÝT NAHÁ:)
avatar
39 MissTris
Hamilton | 28.05.2008, 18:38:54
1. MT je pasivne-agresivni pristup reseni problemu. Co tak stary-dobry dialog ?

2. Souhlasim: "nahota" je nejucinejsi biznisova uniforma ve vyjednavani s manzelem
avatar
40
vlada | WWW | 28.05.2008, 20:17:44
to 39 - 2. Mám osobně odzkoušeno, že to pomáhá i v opačném případě.
avatar
41 Hamilton
misstriss28.05.2008, 22:48:45
1 - Potřebuju to vysvětlit. V čem tkví ta pasivní agresivita? Nechápu, jak to myslíte.

Také můžete definovat, co si představujete pod pojmem maximální tolerance, abychom mluvili o tom samém - to, co si představuji já, mi moc pasivně agresivní nepřijde.

K dialogu - to je velmi zajímavé téma, skoro až na článek.

Souhlasím, dialog je základ vyrovnaných vztahů.

Zpočátku jsem se snažila "promluvit si" o jakémkoliv problému, mikroproblému, maličkém nedorozumění.

Ale neosvědčilo se to.

Muž má rád klid a pohodu a když za ním partnerka přijde (i když s úsměvem, asertivně, normálně, žádná hysterie) a chce si o něčem promluvit, rozsvítí se mu v hlavě varovný nápis POMOC, PROBLÉM, UTÉCT. Zvláště když má muž zkušenosti z rodiny (popř. z bývalých vztahů), že se dialogy vedou jenom o problémech, že milá žena kladoucí nevinné otázky je nastražená past a dříve nebo později přijde útok.
Dokonce i v případě, kdy se toto nestane, má takový muž pocit, že "se pořád něco řeší, každá blbost, pořád jsou nějaké problémy..." protože pro něj dialog = existuje problém.

Naučila jsem se tedy problémy velmi striktně třídit. Když se jedná o maličkost, drobnost, je účelnější mávnout nad tím rukou a nechat to plavat - tedy tolerovat.
V případě, že mě něco mrzí, trápí, popř. vím, že by to mohl být zárodek problému v budoucnu, je účelnější dialog.
Hodnocení "velikosti" problému je subjektivní (i maličkost může být zárodkem velkého budoucího konfliktu).

Také je dobré být kreativní. některé mikroproblémy se dají snadno vyřešit i bez nutnosti tolerance nebo dialogu.
Problémy s uklízením - paní na úklid
Vadí jí/jemu, že on/ona smrká ráno do toaletního papíru na wc - dá se vedle toaletního papíru krabička s papírovými kapesníky. atd.

42 Nádherný článek,
Manželka | WWW | 11.06.2008, 11:57:57
:))))

Doufám, že ho četl i Záchranář? ;)

S "citlivostí na pořádek" je to asi všude stejné, každému vadí něco jiného. A úplně souhlasím s tím, že dialog = obtěžování (u nás doma bohužel, nepomáhá ani "být nahá").

Žádné komentáře:

Okomentovat