úterý 23. prosince 2008

Evoluce technická a společenská

Za podpory filozofických druhů ve zbrani pracuji na tématu Informace jako zobecněný život a s jejich laskavým svolením (díky tati ) budu některé části naší zlomové teorie házet sem.
Minule jsme se zabývali veselými vodíky, dnes dávám další malý předkrm v podobě evoluce technické a společenské .
Technická evoluce
Podíváme-li se na evoluci technických výrobků, pozorujeme stejné evoluční principy, které stojí při vzniku života.
Například stolní počítače.
Pozorováním pracovních stolů v posledních 20 letech bychom zjistili, že se na nich velmi rychle rozmnožily stolní počítače.
Nejprve samotné, potom se propojily do sítí, a pak se spojily po celém světě do sítě internetové.
Došlo u nich k vývoji velikosti (vyšší výkon) a kvality (spojení s jinými počítači).
Mohli jsme pozorovat vznik a zánik disket, CD mechanik, zvětšování se paměti, velikosti harddisku, zlepšování inteligence (nové operační systémy).
Docházelo u nich ke specializaci (servery).
Obdobný vývoj prodělaly například telefony, nebo fotoaparáty, případně hypermarkety.

Společenská evoluce
Při pohledu na historický vývoj společnosti můžeme identifikovat evoluci ve společenských systémech.
Prvobytně pospolný systém
všichni dělají všechno. Pak někoho napadne, že je mnohem lepší si pořídit otroky, aby převzali nezbytnou práci, ostatní se mohou zvesela flákat.
Otrokářský systém
Otrokář zjišťuje, že vlastnictví otroků mu přináší kromě výhod i nevýhodu v tom, že otroky musí živit, šatit a poskytovat jim ubytování, což ho vůbec netěší. Sníží tedy svoje výdaje tím, že dá otrokům svobodu a povinnost se starat sami o sebe, čímž vymyslí feudalismus.
Feudalismus
Feudál si libuje, protože nevolníci ho obhospodařují, ale přece jenom mu trochu leze do peněz, že je musí vojensky chránit. Tak si sníží náklady tím, že přenechá starost o obranu státu a nevolníkům poskytne svobodu s tím, že se mají starat sami o sebe.
Kapitalismus
Kapitalista si najímá na práci dělníky a platí jim mzdu. Starost o ubytování, jídlo a přežití jsou plně na dělnících samotných.
misstriss | 22.05.2007, 12:21:00

Komentáře (7)

Tip: Číslo ve hranatých závorkách vytvoří odkaz na jiný komentář

1
Dáša | WWW | 22.05.2007, 19:49:17
s těma počítačema, to byla rychlá evoluce. Vzpomínám si jak jsme si koupili nový počítač a s bratrem na něm pařili Prince... potom jak pomalu nastupoval internet - já jsem nevěděla co to je, chtěla jsem po bráchovi, ať mě to naučí... potom vývoj připojení - prvně jak se dlouze vytáčelo a mohlo se chodit jenom po šestý... až po vysokorychlostní stálý připojení:) jo jo..:)
avatar
2
misstriss | Mail | 22.05.2007, 20:13:26
Taky jsem pařila Prince:) Vůbec mi nešlo dostat se přes třetí level, jak tam byl ten oživlej kosťa:) Na oranžovočerným pidimonitoru jsem bušila do klávesnice a on (ten princ) stejně vždycky někam spadnul. Naštěstí mi pak bratranec odhalil tajemství cheatů:) Pak kde se vzal tu se vzal windows a teď se rozčiluju, když se mi zasekává Spellforce:) Jojo, zrychluje se to exponenciálně. A co teprve mobily! Když táta pořídil jakýsi přenosný kufřík vážící tak 2kila se sluchátkem, byl za krále:) A já teď házím maličký Siemens po zemi a je mi vlastně jedno, jestli se rozbije, protože za pár stovek seženu lepší.. A když řeknu mladšímu bratrovi, že znám doby, kdy internet nebyl, má mě za brontosaura:-)
avatar
3
Gino | Mail | WWW | 23.05.2007, 09:11:26
misko... hih, s tim bratrem... a kdyz na otazku "a co deti delaly kdyz nemohly hrat hry a brouzdat?" odpovis, ze se hral na louce fotbal, nebo na honenou, nebo na schovavanou, tak na tebe kouka jak na neandrtalce :D Ne? :o)
avatar
4
misstriss 23.05.2007, 11:48:42
No on je zrovna bratr fotbalista, takže to není zcela přesné:) Ale za brontosaura mě má stejně:)
avatar
5
Leni ze Sevilly | WWW | 23.05.2007, 19:20:47
je stary hry... Prince jsem zboznovala a trebas taky Prehistorika, u toho sme vydrzely:)))) ted jsou to trapne primitivni hry...ja uz ty moderni nehraju, neni cas a neni to ono:))) u nas doma teda vali Playstation, ale ten ovladac mi do roky moc nejde,raci klavesnicu nebo se divam, jak Prince na Playstation hraje 8lety kluk a radim mu......:)
avatar
6
misstriss | 23.05.2007, 20:58:22
Prehistorik byl super!:) Nebo ještě vikingové, ale ty jsem nedohrála do konce:)
avatar
7
Jiří Bryan | Mail | 10.07.2007, 22:25:19
[3] Tak schválně,jestli ty hranatý závorky fungujou. Jedna naše známá tvrdí, že když člověk sedí u počítače, přelaďuje se na jeho frekvenci. Totéž platí o používání mobilů. Proto u počítače sedává jen zřídka a mobil téměř nepoužívá. Ale co když je to tak, že se jako lidstvo máme přelaďovat na jiné frekvence? Teď jen rozhodnout, které jsou ty pravé. Mě osobně od mobilů bolí uši, proto je raději také příliš nepoužívám. Ale k počítači (od té doby co jsme vyměnili monitor za plochý) mě to přitahuje. I když to jeho hučení nemusím. Leč doba si žádá oběti. A já podléhám (snad až příliš ochotně) jejím požadavkům. Zavedli jsme alespoň nedělní počítačový klid. Naše děti už tohle neřeší.
P.S. V té evoluci mi chybí imperialismus. (A pochopitelně i stále přežívající socialismus.)

Žádné komentáře:

Okomentovat