úterý 23. prosince 2008

Jak vyzrát na agresivní prodejce simkaret

Jdou po mně!
Nevím čím to je, ale od malička budím v lidech dojem hodné, vzorné,chápavé a roztomilé dívenky. Lidé (hlavně Ti v důchodovém věku) se mi často svěřují se svými životními příběhy a lichotí mi poznámkami, že tak hodnou holčičku by chtěli mít za vnučku (blažená jejich nevědomost). V pubertě jsem se tomuto zařazení zuřivě bránila za pomoci černých linek, sveřepého výrazu a oblečení ve stylu VčemNaPohřeb s.r.o. (zjistila jsem, že se tomu dnes říká gothic (nebo emo? kdo se v tom má vyznat...), být v pubertě o pět let později, byla bych vlastně prudce moderní). Ve věku zdánlivě dospělém jsem boj s haló efektem vzdala. Jenže poslední dobou mi moje vizáž přináší čím dál více potíží. Přitahuji totiž agresivní prodejce. Čehokoliv.
Zkoušela jsem všechno. Usmívat se. Mračit se. Jít rychle. Jít pomalu. Nedívat se na ně nebo naopak hledět jim zpříma do očí. Stejně vždy v davu oslovují právě mě. Mají na sobě obleky, na rtech strojený úsměv, v očích lehce nepříčetný pohled a v zorničkách se jim lesknou znaky dolaru jako strýčkovi Skrblíkovi. Jsou agresivně neústupní. Stačí chvilka nepozornosti a jste chyceni v pasti jejich zájmu a otázek. Po vzoru jeskyněk („Jen jeden prstíšek strčíme hned zase půjdeme") se vkradou do vaší blízkosti, využijí vaší slabosti a pak už se jich zbavíte jen velmi těžko. Také máte pocit, že po vás jdou? Každý den slyšíte minimálně dvakrát otázku: „Jakého máte mobilního operátora?" Pak jsou moje řádky určeny právě Vám.
Krok 1-Poznej svého nepřítele
Jak poznáme správného agresivního prodejce? Jednoduchým testem. Zkuste na jeho otázku (např. „Neruším Vás?" „Máte chvilku?" „Chcete se dozvědět o..." „Jakého máte operátora?")odpovědět slušně, avšak záporně (tj. „Promiňte, spěchám" „Nemám, spěchám" „Nechci se dozvědět." „Nechci vám to říct."). Pokud vás po vyjádření vašeho nezájmu nechá odejít, jde o prodejce normálního. Pokud Vás ale odejít nenechá a snaží se vám v odchodu zabránit slovy nebo dokonce vlastním tělem, je to on! APSák (agresivní prodejce simek)
Krok 2-Poznej sám sebe
Vzhledem k tomu, že APSáci nejsou vybaveni střelnou zbraní (zatím), s největší pravděpodobností jim uniknete. Jde o to, s jakým pocitem chcete odejít. S příjemným nebo s nepříjemným? Já většinou po bitce s prodejcem odcházela s pocity smíšenými. Radost ze svobody a vítězství mi kazila řada nepříjemných myšlenek. Neurčitý pocit trapnosti (Měla jsem říci raději tohle), nejistota (Co když byla ta nabídka doopravdy výhodná?), výčitky dané výchovou ke slušnosti (Neměla jsem dělat, že ho nevidím) a občas fyzická bolest (Zase mě bolí ruka, měla jsem ho raději kopnout). rozhodla jsem se tedy na prodejce lépe připravit a propracovala jsem pár strategií, jak se jich nejenom zbavit, ale zároveň odejít s hlavou vztyčenou a pocity příjemnými, občas dokonce s úsměvem na rtech...
Strategie1 – která žádnou strategií není
Pokud máte dostatek času, můžete si samozřejmě vyslechnout, co daný prodejce nabízí, porovnat to s tím, co už využíváte a zvážit, jestli je daná nabídka pro Vás výhodná. Na základě informací, které získáte, pak můžete nabídku přijmout nebo odmítnout.
Je několik věcí, na které byste si měli dát při komunikaci s prodejcem simkaret na ulici pozor. Téměř vždy se jedná o smlouvu na dva roky. Prodejci však tento fakt záměrně neuvádějí, aby oběti nevyděsili, musíte se je na to zeptat.
Další věc, kterou Vás uvádějí v omyl, je časová omezenost akce – na poznámku, že si to promyslíte, reagují tím, že jsou tam dnes poslední den a takto úžasně výhodné podmínky můžete získat pouze dnes. Za dobu, co s prodejci válčím, se tato hrozba nikdy neuskutečnila. Prodejce možná opravdu stanoviště opustil, nahradil ho však jiný se stejnou nabídkou.
Strategie 2-Výmluvy
To do jisté míry ovládáme všichni. Ve snaze vyhnout se boji raději řekneme nějakou výmluvu a snažíme se tak prodejce zbavit ještě dříve, než začne hovor. Je to nenáročné a rychlé. V případě, že na vaši výmluvu přesto prodejce briskně zareaguje s několika důvody, proč to vůbec nevadí, jste v pěkném průšvihu. Ocitli jste se totiž uprostřed hovoru s APS a dalších 10minut budete poslouchat jeho nabídku a odrážet jeho útoky.
Proro předkládám seznam nejefektivnějších výmluv, na které dle mých zkušeností (dva až čtyři prodejci za den) zatím nebyl vynalezen prodejní obchvat
„Mám firemní telefon" jednoduché a účinné
„Ještě mi nebylo 18let" Abyste uzavřeli smlouvu na ulici, musí vám být 18. Že už Vám táhne na 40 a prodejce vám nezletilost nevěří? Stačí na jeho nesouhlas vykřiknout patřičně nahlas: Takže podle vás jsem stará? No dovolte! a uraženě odejít.
„Odjíždím zítra na rok do Malawi." Je důležité vybrat si co nejmenší a nejvzdálenější stát, nejlépe v Africe. Když použijete pouze obecný výraz zahraničí, může Vás APS překvapit reakcí, že to vůbec nevadí, protože oni teď mají úžasnou akci, že můžete z x státu volat tákhle výhodně a tím pádem Vaše výmluva, jejíž účel je zbavit se prodejce rychle a efektivně, nesplní Vaše očekávání. U afrických malých států je pravděpodobné, že se na ně kýžená akce nevztahuje a navíc je možné, že zeměpisné znalosti prodejce nejsou takové, jaké by si představoval a než aby riskoval odhalení tohoto nelichotivého faktu, raději Vás nechá jít.
Odpovězte otázkou. Jakého máte mobilního operátora? Od jakého mobilního operátora jste vy? Já mám toho samého. Správný agresor vám jméno svého zaměstnavatele nebude chtít prozradit, abyste ho právě výše zmíněnou výmluvou neodrazili. V tom případě se nedejte! Zvláště se mi při takovém boji osvědčilo: „Vy mi to nechcete říct? Proč mi to nechcete říct? Vy se za něj stydíte?"
„Už jsme spolu mluvili." v mém případě ani nejde o výmluvu. „Opravdu?" „Za poslední měsíc již šestkrát"
Strategie3-Legrace začíná
Máte dostatek času? Chcete odejít s příjemným pocitem?
Je to jednoduché. začněte prodejci něco sami prodávat. Věřte mi, je to nejlepší způsob, jak dotyčné vyvést z míry, použít na ně jejich vlastní zbraně a ještě se u toho pobavit.
Vyslechněte jejich nabídku a odpovězte svou vlastní.
„to je moc hezké, ale já mám pro vás něco lepšího! Dnes je vás šťastný den!"
Počkejte na reakci. Nenechte ho uniknout. já si Vaši nabídku vyslechl, tak si teď vy vyslechněte tu moji.
Největší úspěch jsem měla s prodejem akcií (neříkejte mi, že nemáte půl miliónu na nějaké ty rizikové investice) a černých diamantů (Díky tati za inspiraci, opravdu se to osvědčilo)
S radostí přijmu další tipy a triky
misstriss | 18.05.2007, 11:05:00

Komentáře (15)

Tip: Číslo ve hranatých závorkách vytvoří odkaz na jiný komentář
avatar
1
Gino | Mail | WWW | 22.05.2007, 08:33:41
Myslím, že tento článěk bude velikou inspiraci nejen pro mou osobu :o) Speciálně pak: "odpovězte otázkou".... to je vyborný nápad :o) Hihi... vy mi to nechcete říct? Vy se z aněj stydíte?...chichi :o)
avatar
2
misstriss | 22.05.2007, 09:08:28
Pozor, nová strategie, prodejci se nyní maskují za hezké slečny. Včera mě jedna překvapila ze zálohy:"Nedala byste mi napít?" Když jsem něco zmateně zahuhlala, řekla:"Dělám si srandu" a vytáhla desky s nabídkou. Nezbylo mi než se vymluvit na firemní telefon, totálně mě rozhodila:) Takže pozor na ně:)
avatar
3
Gino | Mail | WWW | 22.05.2007, 10:06:45
No teda, to už je poměřně zákeřná strategie ale... neměl by tohle úřad pro dohled nad "hospodářskou soutěží"... tedy antimonopolní úřad, nějak vzít v potaz jakožto nekalou taktiku? :o) Tssss, se mi nelibí... co spolek pro ochranu spotřebitelů? :o))
avatar
4
misstriss | 23.05.2007, 12:47:17
No... ať se do toho raději úřady moc nemíchají, ještě by zjistili, že na ty prodejce fyzicky útočím:)
Jinak bych ještě chtěla dodat, že pokud Vás takový pouliční prodejce udolá a vy se pak doma při přečtení smlouvy chytáte za hlavu, můžete smlouvu bez udání důvodu do vypovědět telefonicky, simkarty pošlete poštou na adresu, kterou vám řeknou. Ptřebné informace najdete na smlouvě napsané mikropísmem:)

5
p. | WWW | 24.05.2007, 00:48:49
co máte za operátora? Vodafone (jsou od T-Mobilu většinou)
a tarif? Odepiš (nejvýhodnější, nemůžou nabídnout lepší)
aha, hm a kolik tak měsíčně provoláte? propíšu kolem 200 Kč (jdou kolem 500 Kč)
aha, tak to nic, nashledanou...

a ani člověk nemusí lhát :))

6
Jejka | WWW | 24.05.2007, 21:10:37
Bohužel jsem se před dvěma lety nechala na den ukecat a chodila a nabízela a byla odmítáná. Šílenost. Zlaté galeje. Jeden den v amerikanizované cvokárně mi stačil. Zkuste se na ně usmát a zavolat Džuus. Pomáhá to..
avatar
7
Misstriss | 25.05.2007, 18:03:14
Normální prodejci, slušní a příjemní, zaslouží stejně slušné a příjemné zacházení. Snažím se je příliš netrápit stejně jako netrápím telemarketingové volající. Ale agresivní prodejci, neústupní, vlezlí a neodbytní, používající psychologické metody a nezdráhají se Vás ponížit, na těch si smlsnu s radostí:)

8
jayee | WWW | 26.05.2007, 22:35:22
Já teda na všechny volám už ze 3 metrů: "Ne, díky." Když to nezabere, tak to zopakuju... no a potřetí za sebou už to pochopil i APS :)
Jinak jsem si jednou výborně pokecal se slečnou, co nabízela (tehdy ještě) Eurotel. Povyprávěl jsem jí, že mám O2, kupuju si kredit, protože jsem free a provolám strašně moc, protože Eurotel miluju a chci ho sponzorovat a že její kolegyně na druhym konci nádraží se jmenuje Lucka :)
A další zajímavý pokus, když slečna proti mně vyšla a já se zoufalým výrazem uskočil a ona na mě: "Proč přede mnou utíkáte, vy se mě bojíte?" A já: "Jo utíkám před vámi, protože se vás bojim." A ona uraženým tónem: "Tak na shledanou, když se mě bojíte." :)
avatar
9
Misstriss 27.05.2007, 15:41:03
Moc hezký:)
avatar
10
prezi | 04.06.2007, 13:41:10
Další účelná věta: Právě jsem si uzavřela další smlouvu na dva roky. Akorát jdu od operátora. Takže jsem moc spokojena :)
avatar
11
Neinirie | 11.06.2007, 11:23:06
Zajímavé je že prodejcí se školí jak na potencionální zákazníky a my se školíme u misstriss jak na prodejce:))

12 :P
Daves | Mail | WWW | 11.06.2007, 11:32:59
mě zrovna napadlo, že začít na ně mluvit anglicky nebo francouzsky nemusí být vůbec špatné :-))))
avatar
13
Eliza | WWW | 12.06.2007, 19:03:32
Ti pouliční, tak ti mně už nic nenabízejí, protože vidí. A co vidí, důchodkyně, která na to nemá.
No a ti po telefonu, tak na ty já ( a bohužel kolikrát opravdu to tak je ) : já tu hlídám právě dvě mrňata, pálí se mi něco na plotně a přetéká mi voda ve vaně. A ti to pak taky raději položí, aby nedošlo k nejhoršímu.
avatar
14 a este daco
pira | 06.12.2007, 18:27:19
na akciu musite mat 18 a ceske obcianstvo :) niekedy staci rozpravat po slovensky
avatar
15
kacenice | WWW | 02.01.2008, 17:18:44
Ted jsem nahodou zabloudila na vanoce do krajin ceskych ale zapomnela pribalit rady jak na poulicni prodejce... A cizi jazyk vyborne funguje... "Hi, no i do NOT speak czech, sorry!" Platilo na vsechny bez vyjimky ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat