středa 24. prosince 2008

Stejně bych si ho nevzala, ale proč se nezeptal?

Podobné věty dovádí muže k šílenství. A pokud nedovádí, alespoň nad nimi nechápavě kroutí hlavou.
„Rozešli jsme se po několika letech, našel si novou známost. To mi nevadilo. Ale on si jí po půl roce chození vzal!“ slyšela jsem konverzaci dvou žen u vedlejšího stolku v kavárně. Seděla jsem sama u kávy a četla si Hospodářky. Snažila jsem se cizí konverzaci neposlouchat, ale při zvyšující se hlasitosti hovoru to bylo téměř nemožné.
„Chápeš, kdyby mě požádal o ruku, odmítla bych ho. Nechtěla jsem si ho vzít. Ale štve mě, že se mě na to nikdy nezeptal! To jsem na to nebyla dost dobrá?“
Druhá slečna se tvářila, že chápe. Zato pán u vedlejšího stolku, který byl stejně jako já v doslechu, hodil na dotyčné pohled plný úžasu a když ne pohrdání, tak nepochopení určitě. Zakroutil hlavou a začetl se raději do novin. Možná mu proběhlo hlavou spojení dvou slov, které by někteří muži označili za oxymóron.
Ženská logika.
A protože si těch drobných rozdílů mezi pohlavími ráda všímám, o některé své postřehy se s Vámi podělím. Můžete mi říct, jestli jsem úplně vedle, nebo si všímáte podobných věcí. Nemíním dělat nějaké závěry nebo svých pár postřehů zobecňovat. Omezím se na čistý popis.
Třeba spojení Stejně bych ne- , ale proč se ne- ?
slýchám od žen docela často, ale od kluka jsem to neslyšela nikdy.
Vezmeme si dvě situace. On má přátele, které ona příliš nemusí, což vědí oba. V první situaci on řekne: Jdu na oslavu s přáteli, chceš jít také? On ví, že ona nejspíš řekne, že ne. Ona také řekne, že ne. Výsledek je ten, že jde sám. V druhé situaci on řekne, že jde na oslavu s přáteli a jí nepozve (proč také, když ví, že by nešla). A jde na oslavu sám. Zdají se Vám obě varianty stejné? Ale kdeže. Zatímco ta první je po všech stránkách (z hlediska ženské logiky) bezchybná, ta druhá by mohla u některých žen vyvolat přinejmenším myšlenkový pochod: Stejně bych na tu oslavu nešla, ale proč mě nepozval? Což jsem si – musím se kajícně přiznat – myslela nedávno i já. Dokonce jsem to nadhodila při setkání s přáteli.
„Nechtěla jsi tam jít, tak v čem je problém?“ byla první reakce kamaráda – kluka. První, co ho zaujalo, byl výsledek. Výsledek byl ve shodě s tím, co jsem chtěla, žádný mikroproblém ani nevznikl.
„On Tě fakt nepozval?“ bylo první, co mi řekla kamarádka – holka. Pro tu byl výsledek až na druhém místě. Tím důležitým byl způsob.
Stejně bych si ho nevzala, ale proč se nezeptal? řekla nejen slečna v kavárně, ale i Celine ve filmu Before sunset, který už jsem tuším při psaní zmiňovala. Slečna z kavárny myslím nebyla jediná, které přišla podobná věta na mysl.
Stejně ho nechci, ale proč mě nebalí? je další z podobných vět. Pokud se muž se špatnou pověstí vyhne ve svých dopostelových snahách jediné slečně ze skupiny, místo aby si oddechla, že má od toho chlíváka pokoj, je dost možné, že ji napadne právě tohle.
Jak to vidíte Vy?

P.S. Ano, já vím. Nepsala jsem tentokrát opravdu dlouho. Hodně lidí mě na to upozorňovalo a psali si o další přísun mých nikterak hlubokých, leč svižně čtivých článků. Nejen těm je určen dnešní lehký předkrm a také příslib, že další veledlouhá pauza se teď nějakou dobu konat nebude. Nějakou dobu neznamená nikdy – občas se toho nahrne opravdu hodně, na psaní musím mít tu správnou náladu a také si chci jednoduše od blogu a počítače odpočinout (Vím, že Pliw tohle nikdy nepochopí, ale svět by byl nudný, kdybychom byli všichni stejní). V nejbližších dnech se tedy výrazná odmlka nechystá. V přibližně třídenních intervalech se dozvíte, co zajímavého se za poslední měsíc přihodilo a možná i něco z mé nevybouřené minulosti. Třeba jak jsem se seznámila se Záchranářem...
Hezký konec listopadu

misstriss | 27.11.2007, 20:56:00

Komentáře (27)

Tip: Číslo ve hranatých závorkách vytvoří odkaz na jiný komentář
avatar
1
erie | 27.11.2007, 21:11:19
Myslim, ze je to zcela transparentni... Zeny davaji proste velky duraz na samotny proces komunikace a jeji vysledek je pro ne casto az na druhem miste... Proto treba taky "dementni" otazka "nemas chut na kafe" ve chvili, kdy si my samy chceme dat kafe... Je to proste proces, ne prostredek, jak se dobrat k cili.
avatar
2
spoon | WWW | 27.11.2007, 21:26:37
nemas chut na zmrzlinu (kafe, zakusek, ovoce atp..dosad si sam) mame doma vecne i kdyz vim ze se setkam s odmitnutim, sama se do neceho pustit by mi prislo nepatricny...ale asi to sem nepatri :)
avatar
3 To je fakt
lucienne | WWW | 27.11.2007, 21:34:40
Dobrý postřeh. Připomíná mi to téma Mirunova článku "Čtvrteční chvilka poezie" http://www.pooh.cz/aktovka-x/a.asp?a=2013175

"Ženy někdy říkají názory, které si nemyslí, aby zabránily vzniknout věcem, které si přejí.

Sedí Ona A) a Ona B)
B se ptá A: co děti, už něco plánujete?
A: já bych moc chtěla, bavili jsme se o tom, ale on říká, že máme ještě čas.

Tatáž situace, ovšem přibyla jedna osoba:
Sedí Ona A), její C) a ona B)
B se ptá A: co děti, už něco plánujete?
A: zatím ne, MYSLÍME SI, že MÁME ještě čas.
C: se raduje, že A má stejný pohled na věc jako on

Jaká je pravděpodobnost, že A dojde k cíli, když tvrdí, že nechce?

V extrémním případě, při mnoha opakováních získá C pocit, že to není on, kdo si myslí, že mají ještě čas, ale že A nechce mít děti a najde si D, která na rozdíl od A je mít chce. A A se bude náramně divit, jak je to možný...

Setkáš se s tím velice často kdekoliv, kde se dostává do protikladu "chci" a "mohu se dostat do rozporu" nebo "nevěřím si". Proč to dělají... netuším :)"
avatar
4 Zbytečně rozsáhlé teorie o prosté věci.
Milan | 27.11.2007, 21:53:34
Ženy mají sklon lhát, i samy sobě. Neustále něco předstírají, pořád něco hrají, jsou neupřímné.

Než na to muži přijdou, trápí. Až na to přijdou, přestávají ženské řeči poslouchat.

5
jayee | WWW | 27.11.2007, 22:25:06
Jo, v podstatě to píšeš přesně. Já to vidím takhle (oprav mě, jestli s něčím nesouhlasíš): Ženy jsou obecně zaměřený víc na vztahy a muži na pravidla. Ženě přijde divné, že se chlap nezeptá, protože přece už proto, že jsou spolu, tak by se zeptat mohl (či dokonce měl?) (= vtahy). Chlap se nezeptá, protože by si (nebo oběma) přidělával práci s mluvením a očekává, že pokud žena bude chtít jít s ním, tak se ozve (= jednoduchá pravidla).
No asi jsem z velký míry jinými slovy zopakoval, co jsi napsala... :)

Milane, je vidět, že ženám opravdu rozumíš ;)
avatar
6
77 | Mail | 27.11.2007, 23:00:14
Dovolím si malinko zasáhnout do debaty.
Existují i muži, kteří popsaný způsob uvažování a myšlení žen znají a umí jej využít. Je to spíše intuitivní. Takový muž, pak velmi často, říká a dělá přesně to, co chce žena slyšet. ;-))
avatar
7 Slovy klasika řečeno:
Gomba | WWW | 27.11.2007, 23:10:10
Žena neví co chce, ale nedá pokoj, dokud to nedostane ,-)
Hezký večer :)
avatar
8
Filozof | 28.11.2007, 01:20:31


9 Ono to souvisí s inteligencí a se stádním reflexem.
Jarda | WWW | 28.11.2007, 10:43:09
Ženy mají obecně nižší inteligenci a vyšší stádní reflex, což se v biologické rovině promítá tak, že ženy mají poměrně i absolutně méně šedé hmoty mozkové a poměrně více bílé hmoty mozkové.
Právě vyšší stádní reflex se projevuje neustálým zjisťováním postojů a reakcí ostatního stáda - zde je ta zvýšená potřeba vzájemnné komunikace a vzájemného ujišťování se o tom či o onom... Naopak k myšlení je třeba koncentrace a tak se vyšší inteligence projevuje spíše zaměřením na podstatu věci a teprve výsledek myšlení je externalizován.
proto muž tolik nemluví a jsou věcnější.

Muž: Proč bych se ptal když vím, jaký bude výsledek? Zařídím se podle výsledku.
Žena: Co s výsledkem, před kterým nebyla komunikace? To není ani žádný pořádný výsledek.



10
lik | WWW | 28.11.2007, 11:14:16
hele, jardo, neni uz konec XIX. stoleti, abys rikal takove nesmysly, s prominutim:) mluvim, jako holka s vyssi inteligenci, coz misstriss mimochodem taky. jeste zacni rikat, ze zensky mozek vazi min:)))
vschno jsou to blbosti. zena NEMA min sede hmoty. masirovat muzske ego podobnym zpusobem je sice prijemne, ale normalne antivedecke. rozdil mezi zenskym a muzskym mozkem neni tak velky.podobne protimluvy je spis vysledek jine povahy citovosti zen, nez jejich inteligence.

11
Pliwatko | WWW | 28.11.2007, 13:39:59
to je pravda že kdyby byli všichni Pliwatko,tak by neměl kdo flusat....tvůj argument beru
avatar
12 Nezeptal se
Kamio | WWW | 28.11.2007, 14:51:03
třeba proto, že se bál odmítnutí. Nebo proto, že si byl jistý výsledkem. Nebo třeba jen proto, že si ji nechtěl vzít... příklad ve [3] od Lucienne je ukázkový:)
avatar
13
Looney | WWW | 28.11.2007, 15:06:43
My ženský holt všecko moc řešíme.
Já třeba teď už půlhodinu píšu tenhle komentář a vždycky ho smažu a nejsem stále spokojena *řeht*
Takže končím konstatováním: Kdyby byli muží stejní jako ženy, byla by to nuda!
avatar
14 Pro Jardu
misstriss | 28.11.2007, 19:22:27
ad [9] Oprava hlavních faktických chyb:

1) Efektivita mozkové činnosti nezávisí na množství ať již šedé nebo bílé hmoty, ale na intenzitě gyrifikace mozkového povrchu.

Př. V případě, že vyvíjející se mozek malého chlapce utrpí zásadní poškození, ostatní neurony jsou schopny převzít a plně zastoupit funkci ztracených neuronů - ač má méně mozkové kůry, na funkci to nebude mít vliv. A rozhodně se nestane ženou:)

2) Co popisuješ v příkladech je jednání ovlivňované rozumem, což vůbec nesouvisí s intelektem (jistě znáš rozdíl)

Kdybych přijala Tvou teorii a vyvodila z ní závěry, musela bych konstatovat jednu věc: Jsi žena!
Jedině to omlouvá nejen faktické, ale i logické chyby ve Tvé argumentaci.
avatar
15
misstriss | 28.11.2007, 19:35:21
[1] [2] erie, spoon - Konkrétně tohle podle mě souvisí hodně s výchovou, kulturou a společností.

[3] Lucienne - Krásné a pravdivé:)

[4] Milan - Alespoň někdo v tom má jasno:) Nezapomeň, že kdo lže, ten krade:) Jo a malá rada: Neříkej to přítelkyni:)

[5] jayee: Ano, ženy jsou více zaměřené na vztahy, což je ovlivněno hlavně hormony. Vy to máte s tím testosteronem jednoduchý. Jen vám časem klesá:)

[6] 77: Ano, takoví muži existují, ale chce to velkou dávku (vrozených) vloh, aby to nepůsobilo úlisně. Opravdový vrcholový znalec žen ví, co chce žena slyšet, ale schválně jí řekne něco jiného a to tak, aby mu chtěla sama dokázat, že to není pravda:)



16
protiva | WWW | 28.11.2007, 21:08:34
Jak se pismenkama vyjadri potlesk? :) Clanek je koncentrat cele filosofie, ktera bada nad rozdily mezi zenami a muzi - a naprosto trefne ten zakladni rozdil vystihuje. Muz sleduje vysledek, zena cestu :)
avatar
17
Eliza | Mail | WWW | 28.11.2007, 23:18:01
Asi bych začala tím, že nejdříve musí být vize, důvod, plán. Chce-li se někdo zabývat jenom výsledkem, může se jednat pouze o muže, protože ten nezvládne sledovat více jak jednu větev řešení. A je-li řešení víc, ztrácí orientaci, koncentraci, souvislost. Takže mu nebývá, nežli se zaměřit na ten výsledek, protože ten může být vždy jenom jeden. Žena může dělat těch činností najednou třeba 5, takže tam se potom strategie naprosto liší. Vyžívá se nad jednotlivými řešeními a výsledek je pro ní až tak podružný, že se uspokojí řešeními, neboť to jí více obohatí.

18
Ladule | WWW | 29.11.2007, 10:19:34
jardo,
ty nemáš moc rád ženský, co? podle toho, cos psal u manželky, teď tohle.. je mi tě docela líto;)
avatar
19 Většinou se dám ptám.
buteo | WWW | 29.11.2007, 15:39:11
Když ale nejsem si úplně jist zápornou odpovědí /co kdyby proboha řekla, ano, vezmu si Tě/, tak se raději neptám.
Věřte zkušenému, 40 let různých deblů a až v singlu se ocení plusy a mínusy. Hezkého Mikuláše

20
Necrotic Freak | WWW | 29.11.2007, 19:03:53
Takhle všímavého člověka jsem tedy nepotkala ještě ( jak by jsem mohla že jsem ještě v začátcích )...
Nevím co více říct že snad my ženská pulka světa musíme mít stále neco na přemýšlení, jinak by jsme nebyly ono že?

21
Billy | WWW | 30.11.2007, 11:52:03
Běžná záležitost - milý si na okamžik odběhne, v ruce se vrátí s kelímkem kapučína z automatu a...a nic. Víte, nezeptá se, jestli si dám taky, protože ví, že si nedám. Ale NEZEPTÁ se ! :-)
avatar
22
Gino | WWW | 30.11.2007, 12:03:04
Jojo, ja na tu zenskou logiku narazim pomerne casto (ale vetsinou jen s usmevem a nemyslim to zle) :o)
avatar
23
Gino | WWW | 30.11.2007, 12:04:47
Billy - ale nabidne ti, jestli chces ochutnat, no ne? Tak vidis, nakonec se projevi jako gentleman :o)

24
tominosik | WWW | 03.12.2007, 13:53:17
a to ještě nemluvíme o tom, že s přibývajícím věkem to bude horší a horší... :)
avatar
25
misstriss | 04.12.2007, 18:54:53
[16] protiva: Děkuji, ale zas bych to tak neidealizovala, ono je těch rozdílů mnohem více... a taky to neplatí vždy a na všechny.

[17] eliza: O něčem podobném jsem nedávno mluvila se (skoro)tchýní. Nemám ráda ta zobecňování, ale muže, na kterého by tohle neplatilo, jsem myslím ještě nepotkala. Souhlasím.

[18] Jestli Jarda má nebo nemá rád ženský je mi docela jedno, spíš mě pobavilo, že - jak píše - intelektem a šedou hmotou obdařený muž - stojí proti logickým argumentům na rozpacích zcela bezraden. Škoda, že již nereagoval. Mileráda bych mu opravila další chyby v úvahách:)

[19] Buteo: Jak se říká - zkušenost je nepřenositelná. My, co s mezilidským soužitím začínáme, si zase znovu na vše musíme přijít sami:)

[20] Necrotic Freak: Bez přemýšlení by byl život o ničem - a to platí pro všechny.

[21] billy: a nezeptá se a nezeptá se:) Záchranář se ptá předem - bojí se totiž, že když se nezeptá, tak mu to všechno vypiju:)

[22] gino: a já zase na tu mužskou:) a občas to myslím i zle:)

[24] tominosik: To je jistě pravda. Zatím se ještě stále dá vyřešit většina problémů svléknutím podprsenky:)
avatar
26 dik buteo
pira | 06.12.2007, 16:45:44
dneska je mikulas :) ps: k clanku: paci sa mi ten pociatocny impulz - rozhovor v kaviarni a nasledne rozvedenie myslienkovych pochodov, pekine citanie
avatar
27
Hamilton | 30.04.2008, 15:55:57
Dva priklady, ktere uvadite, jsou zalozeny na logisticke chybe v mysleni, kterych se clovek bezne dopousti v denodenim zivote. Myslim se, ze v tomto pripade to ani nema co delat s myslenim "zeny" a "muze".

Žádné komentáře:

Okomentovat